Staklo

U proizvodnji PVC i aluminijumske stolarije važno mesto zauzima staklo, jer od ukupne površine prozora staklo čini oko 65%. Staklo koje se koristi je izopan staklo ili u narodu poznato kao vakuumirano staklo.

Izopan je termoizolaciono staklo koje je sastavljeno od dve ili više staklenih ploča koje su po ivici međusobno povezane kombinacijom gume i aluminijumskih lajsni. Ta veza mora da ostvari besprekorno i dugotrajno zaptivanje da ne dodje do ulaska vazduha i vlage u međuprostor.

Termoizolaciono staklo smanjuje toplotnu razmenu između dva prostora što znatno doprinosi uštedi energije grejanja i klimatizacije prostora. I ako ista po tehnologiji izrade, postoji više vrsta termoizolacionog stakla koja se među sobom razlikuju po kvalitetu, odnosno stepenu toplotne i zvučne izolacije - stepenu uštede energije i smanjenju buke.

Koliko će vaša stolarija zadržavati temperaturu u prostoriji tokom zime i tokom leta (zimi toplotu i leti hladnoću), zavisiće u velikoj meri od kvaliteta stakla. Drugim rečima – vrsta stakla koje odaberete će igrati glavnu ulogu u štednji na grejanju zimi ili u upotrebi klima uređaja leti.

 

Najčešće korišćena termoizolaciona stakla

  • FLOT: staklo koje se koristi u osnovnoj kombinaciji izopana – obično providno staklo bez optičkih prelamanja
  • NISKO EMISIONO staklo: staklo koje na sebi sadrži niskoemisioni film radi povećanja toplotne izolacije
  • CLIMA GUARD SOLAR: tzv. četiri godišnja doba  - zimi čuva toplotu, a leti svežinu Vašeg prostora
  • PARSOL: staklo bojeno u masi sa poboljšanim solarnim karakteristikama
  • STOPSOL: staklo dobijeno pirolitičkim postupkom sa poboljšanim solarnim karakteristikama
  • ORNAMENT  stakla: sa reljefnim šarama radi smanjenja prozirnosti i estetskog efekta

Pored napomenutog stakla koje se koristi u zastakljavanju prozora i vrata, takođe se u ponudi mgu naći i staklene ograde ili tuš kabine koje se uglavnom rade od nešto debljeg stakla koje je u najvećem broju slučajeva kaljeno.

 

Vrsta stakla UV vrednost Propustivost svetla Zagrevanje sunčevom toplotom
Jednoslojno flot 1 90% 0.86
Dvoslojno flot 0.5 81% 0.76
Dvoslojno niskoemisiono 0.35 75% 0.71
Dvoslojno niskoemisiono punjeno argonom 0.29 75% 0.71